Zhodnocení v polovině sezóny (Valašský deník)

08.11.2011 16:09

Skvělý podzim mohou hodnotit v Zašové. Trochu za očekáváním zůstali v Hrachovci. Skvělý bodový zisk má nováček z Francovy Lhoty.

Celkově přinesla A skupina velkou úrodu branek a nebývalé debakly Jablůnky, Choryně či Poličné. Ve skupině B je Kelč po podzimu ve hře o postup. Hodnocení valašských klubů provádíme po 13. kole, bez ohledu na výsledek jarní víkendové předehrávky.

PODLESÍ
Pouze pět bodů ze všech možných poztráceli hráči suveréna soutěže. Nebýt skvěle hrajících pronásledovatelů z Nedašova a Zašové, mohli být v Podlesí na půl cestě k postupu již po třinácti odehraných kolech. Jasně nejlepší ofenzíva a třetí nejlepší obrana, to byl základ pro vynikající podzim. Svěřence trenéra Romana Adámka ještě posílil v letní přestávce z divize protřelý kanonýr Bína a útok získal ještě větší šmrnc. Nová posila se podílela s Košutem a Zetkem ponejvíce na střílení branek. Padlo jich takřka pět desítek. Podlesí zůstává hlavním favoritem na postup již jenom proto, že své soupeře přehrávalo mnohdy rozdílem třídy.

ZAŠOVÁ
Zašová se po dlouhých letech vrací na výsluní. Historicky nasbíral tým v podzimní části nejvíce bodů. Tým trenéra Blably byl postaven na vyrovnané brankářské dvojici Nosálek, Hadaš. Zkušenosti předávali Pšenica s Fröhlichem. Zašová své soupeře drtila ofenzívou pod vedením Trtíka, který i na malé střelecké odmlčení prožil nejlepší půlrok své dlouholeté kariéry. V závěru podzimu se prosazoval také důrazný Bartošák. Za poslední čtyři utkání vstřelila Zašová devatenáct branek a inkasovala pouze jednou, Poličnou doma vyprášila devíti brankami. Za kvalitními brankáři byla druhá nejlepší obrana. Objevem byl mladý stoper Škrobák. Do týmu se naplno začlenili mladíčci Maleňák s Petřekem.

HRACHOVEC
Hrachovec po sestupu měl za cíl uhrát po podzimu 25 bodů, což se mu nepodařilo. Jelikož tým neprohání aspiranty postupu, ukončilo vedení spolupráci s velmi kvalitním lodivodem Mihaylovem a k týmu se vrátil Dušan Janošek. Hrachovec předvedl střelecký rekord, když Jablůnku porazil na jejím hřišti 8:5. Pět porážek přišlo paradoxně v situaci, když na hřišti nebyla hlavní opora, nestárnoucí Tomáš Dub. K němu se velmi dobrou výkonností přidal záložník Varga. Lepší střelecké časy pamatuje Libor Vrána. Hrachovec se přesvědčil, že nová soutěž není procházka růžovým sadem.

FR. LHOTA
Po postupu z okresu pokračuje spanilá jízda fotbalistů Francovy Lhoty. Takový podzim neočekávali ani náhodou. Když dokázali vyhrát na Lhotě u Vsetína, šli tabulkou nahoru. K tradiční bodové baště v domácím prostředí totiž přidal tým i dobré výkony na půdě soupeře. Francovu Lhotu doma pokořili pouze lídři z Podlesí a Nedašova. Tým do této krajské soutěže patří. Hodně byla zmiňována jména Boško, Kindl, Fichtel a Hrbáček.

H. LIDEČ
Již letní příchod zkušeného sekretáře Josefa Balouška znamenal zlepšení situace. Kdysi tradiční účastník 1. A třídy uvadal i o soutěž níže. Horní Lideč dlouho držela punc neporazitelnosti, o který přišla překvapivě v Poličné. První polovina podzimu, v které zářili Hajda se Smolíkem a Trčkou, byla lepší než ta druhá. Horní Lideč se připravila o lepší výsledek a samotnou špičku tabulky slabšími výkony na venkovních hřištích. Tam sbírala hlavně remízy a tříbodového zisku se nedočkala. Každopádně jde v Lidči po dlouhé době o kvalitně odvedený půlrok.

LIDEČKO
V Lidečku prožívali střelecké trápení. Tolik šancí, co si útočná trojice Aleš Číž, Kovačík a Janáč vypracovala každé utkání, to by stačilo bohatě na stupně vítězů. Lidečko své soupeře střelecky mačkalo, ale fotbal se hraje na góly. A těch se jaksi u obávaných útočníků nedostávalo. Venku to byla celkem pevná obrana, kde na devět uhraných bodů stačilo sedm vstřelených branek. Tým na rozhodně na lepší polovinu tabulky.

VAL. POLANKA
Svěřenci Petra Vaculíka nenavázali na loňskou vydařenou sezonu. Ta je řadila před startem té letošní mezi aspiranty na čelní umístění. Nestalo se tak. Tým se v prostřední pasáži podzimu dostal do herní i výsledkové krize. Platí o něm to, co o Lidečku. Kvalitní hra, ale výsledky v nedohlednu. Střelecky se hledal Gergela. Více se čekalo do posily Mikulíka. Zmizelo překvapení loňské sezony Adámek. Naopak nárůst formy zaznamenal druhý forvard Řezníček. Polanka se může na jaře jenom zlepšovat.

JANOVÁ
Hrající trenér Martin Zbranek neměl pro tento podzim tak kvalitní a zkušený kádr jako v minulosti. A hlavně obrana příliš netvrdila muziku. Tatran patří mezi pět mužstev s nejhorší obranou. Tým si sice nepřipsal potupné debakly jako rivalové z Poličné, Choryně či Jablůnky, ale při hodně inkasovaných brankách těžko soupeře přestřílel. Brankář Sedláček byl často necháván na holičkách. Směrem dopředu byli vidět Mišun s Měrkou.

CHORYNĚ
Nejslabší útok a nejhorší obrana. V Choryni tahají v patnácti lidech dva týmy, je to obehraná písnička. Luboš Hadvičák dá v okresní soutěži hattrick a pak jde bojovat do kraje za první tým. I tak si své opět odehrál. K němu přibylo pár objevů jako Vedral či Landa. Choryně nemá ambice na přední příčky. Vzhledem k tomu, že si nechala naprášit třeba devět branek od Nedašova, čeká ji jaro opět s ohledem na záchranářské práce.

LHOTA U VSETÍNA
Týmu trenéra Kulhaje chybí střední generace. Velezkušení Orság, Juřica, Bartoň, Kurtin nebo Zeťák na straně jedné, na straně druhé mladíci jako Valchař nebo Michálek. Lhota měla ambice na horní polovinu tabulky. Od překvapivé domácí porážky s nováčkem z Francovy Lhoty šla tabulkou dolů. Na závěr podzimu i díky střelecky disponovanému Jasoňkovi přišlo zlepšení a senzační výhra v Podlesí.

POLIČNÁ
Milan Kleindorf nahradil v letní přestávce Ivana Petrnka a neměl lehkou pozici. Na poslední chvíli se snažil poskládat konkurenceschopný tým. Jako velmi úspěšný mládežnický trenér spoléhal kromě zkušených bardů na své svěřence z nižších kategorií. Objevem podzimu se stali Martin Klvaňa, Pavel Klvaňa, Drda nebo Zelenka. V brance se měl co otáčet Včelný. Poličná několik utkání nezvládla a ostudou je devítibrankový debakl se Zašovou. Venku se hráči Poličné radovali pouze ze dvou vstřelených branek, ale v jednom případě šokovali překvapivou porážkou soupeře z Hrachovce. Tým nemá úplně nejhorší pozici pro boj o záchranu.

JABLŮNKA
Spartak se po loňské seznamovací sezoně přesvědčuje, že druhý rok v nové soutěži je ten těžší. Fanoušci budou ještě dlouho vzpomínat na třináctigólový nevydařený zápas s Hrachovcem. Brankář Vašíček chytal ze velmi prostupnou obranou. Chyběl ve Vsetíně hostující útočník Čuma, střelecky se nedařilo Bielovi. Jablůnka doma body hodně rozdávala. Na jaře jí čeká boj o udržení vzhledem k nízké střelecké produktivitě, to bude hodně těžký oříšek.

VAL. BYSTŘICE
Sestupný trend bystřické kopané pokračuje. Spolu s Choryní bránili hráči Valašské Bystřice nejhůře. Nepropadli vyloženě v žádném utkání, doma dokonce své příznivce potěšili vysokými výhrami s Jablůnkou a Choryní. Dobré výkony předváděli mladí hráči Vrábel s Bolfem. Za očekáváním zaostal v minulé sezoně střelecky úspěšný Martin Vanduch. Bystřici čeká úporný boj o udržení. Zatím je hlavním aspirantem na to, aby se po dlouhých letech podívala zpět do okresního přeboru.

Zpět